Chile de Árbol
Chile de Árbol jsou typicky mexické chilli papričky používané v řadě mexických receptů. Jedním z nich je známá mexická chilli omáčka Sala Roja, která slouží jako tzv. salsa taquera (omáčka k Tacos) Plody Chile de Árbol jsou 5 a 7,5 cm dlouhé a v průměru mívají 0,5 - 1 cm. Pálivost této chilli papričky se pohybuje v rozmezí 15 000 až 30 000 SHU jednotek. Z počátku jsou papričky zelené a v průběhu zrání se zbarvují do červena. I když to není obvyklé, může se Chile de Árbol používat i ve své čerstvé formě, nejčastěji se však používá sušená v celku, nebo namletá na chilli prášek. Charakteristiká štiplavost a příjemná vůně je pro Chile de Árbol velmi charakteristická. Ačkoliv je Chile de Árbol původem z Mexika má velmi úzký vztah s chilli papričkami Bird´s Eye používanými hojně v Asii a rovněž s Cayenským chilli, které se běžně používá po celém světě. Pro jejich vzájemnou podobu bývají Bird´s Eye a Cayen často s Chile de Árbol zaměnovány. Odrůda Chile de Árbol pochází z regionu Yahualica ze státu Jalisco. Spolu s dalšími 16 odrůdami chilli papriček patří Chile de Árbol mezi chráněné odrůdy s označením původu. V překladu Chile de Árbol zamená stromková paprika, kvůli jejímu vzrůstu, který oproti ostatním mexickým chilli papričkám bývá vyšší. Ačkoliv nedosahuje výšku těch nejvyšších odrůd, jako jsou napříkald Trinidad Scorpion Moruga, dosahuje úctyhodné výšky až 1,2 m. V Mexiku ji rovněž můžeme najít pod jiným označeními, jako jsou chile alfilerillo, pico de pájaro (ptačí zobák) o cola de rata (krysí ocásek), které odkazují na její špičastý a úzký tvar. Další mexické názvy jsou chile bravo a chile sanjuanero, odkazující na její pálivost. V jazyce náhuatl je známá pod jménem cuauhchilli (orlí chilli), kvůli tvaru chilli papriček rostoucích v trsech po 3, které připomínají orlí pařát. Nejvíce se pěstuje ve státech středního a severo-východnícho Mexika. Sklizeň bývá přibližně 90 dní po vysazení do půdy, proto lze tuto odrůdu řadit mezi velmi ranné, dokonce rannější, než je tomu u chilli papriček Jalapeno. Chile de Árbol má nauzenou a oříškovou chuť, přidává se při přípravě dušeného masa k přidání chuti. Rovněž je hojně využívána v kombinaci s dalšími sušenými odrůdami mexických chilli papriček k výrobě domácích chilli omáček po celém Mexiku.
Chilli paprička Chile de Árbol, také známá pod přezdívkou ptačí zobák, nebo také krysí ocásek. Pochází původem z Mexika, Jedná se o středně pálivou chilli papričku, která je...