Habanero

Chilli paprička Habanero patří mezi velmi pálivé odrůdy. Průměrné hodnoty pálivosti této chilli papričky dosahují hodnot mezi 300 - 500 tis. SHU, existují ovšem i variace, které jsou méně i více pálivé. Díky její velké oblíbenosti se jedná o jednu z nejvíce křížených odrůd chilli papriček. Tato chilli paprička pocházející původem z Mexika, kde se hojně používá v místní kuchyňi, ovšem některé zdroje uvadějí jako místo původu Kubu a až následné rozšíření na Yucatán. Patří mezi druh Capsicum chinenses (paprika čínská)

Existuje mnoho variací, ať už barvou, tvarem plodu a rovněž její pálivostí. Například Habanero white dosahuje pálivosti kolem 150 tis. SHU a tvar jejich plodů je velmi odlišný od typického tvaru Habanera, jedná se o malé bílé plody oválného tvaru připomínající svou velkostí kuličku hroznového vína, bez jakýchkoliv deformací. Oproti tomu varianta Habanero chocolate dosahuje jednu z nejvyšších pálivostí, která sahá až k 600 tis. SHU, její tvar je typickým tvarem Habanera, tedy oválněho tvaru velikost 2-6 cm s lesklým povrchem a řadou zakroucení a deformací. Další velmi známe varianty Habanera jsou Habanero orange, Habanero red, Habanero yellow a další. Zajímavostí je, že křížením Naga Bhut Jolokia a Habanero red, byla vyšlechtěna současně nejpálivější chilli paprička světa Carolina Reaper.

Rostlina Habanera dosahuje výšky mezi 60 - 80 cm, netvoří boční výhony, tak jako tomu je třeba u Naga Bhut Jolokie. Má ráda teplé podnebí s dostatkem slunečního svitu. Habanero má vysoké výnosy plodů chilli papriček a bohatou násadu plodů. Z jedné rostliny, lze během sezóny sklidit i přes 3 kg chilli papriček. Doba zrání plodu je v průměru 40 - 50 dní, proto není potřeba tyto papričky předpěstovávat už v lednu a únoru, ale bohatě stačí začít až v pulce března. I přes rychlejší zrání je třeba Habanera předpěstovat buď ve vyhřívaných sklenících, či pařeništích, nebo pod umělým osvětlením. Nejlépe se hodí pro pěstování ve sklenících, či foliovnících, ale lze je vysadit i do vyvýšeních záhonů. Zde je ovšem potřeba počkat až po zmrzlých mužích, tedy nejlépe v polovině května. Pokud se rozhodnete vysadit Habanera do záhonů, je potřeba počítat s tím, že vegetační doba bude zkrácena podle počasí, zpravidla s příchodem prvních mrazů na přelomu září/října. 

Samotné plody jsou tlustosněné a velmi šťavnaté, proto se dobře hodí na výrobu omáček, na vaření a rovněž se skvělé hodí na nákládání, pro zkušené jedlíky chilli jsou vhodné i k přímé konzumaci. K sušení nejsou tak vhodné, ale i to lze. Pokud se rozhodnete Habanera sušit, je nejlepší je podélně rozkorjit na poloviny a sušit takto otevřené při teplotě do 50°C, tak aby se zachovali veškeré prospěšné látky, chuť i vůně. Habanero má svou charakteristickou vůni i chuť připomínající citrusy. 

 

Habanero lze nalézt i v našem sortimentu. Lze ji u nás ochutnat v naložené, sušené i čerstvé formě, nebo ochutnejte třeba naši omáčku Black betty, přípdaně v kombinaci s těmi nejpálivějšími chilli papričkami světa v pyré Pure Hell

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení