Habanero

Chilli paprička Habanero patří mezi velmi pálivé odrůdy. Průměrné hodnoty pálivosti této chilli papričky dosahují hodnot mezi 300 - 500 tis. SHU, existují ovšem i variace, které jsou méně i více pálivé. Díky její velké oblíbenosti se jedná o jednu z nejvíce křížených odrůd chilli papriček. Tato chilli paprička pocházející původem z Mexika, kde se hojně používá v místní kuchyňi, ovšem některé zdroje uvadějí jako místo původu Kubu a až následné rozšíření na Yucatán. Patří mezi druh Capsicum chinenses (paprika čínská)

Existuje mnoho variací, ať už barvou, tvarem plodu a rovněž její pálivostí. Například Habanero white dosahuje pálivosti kolem 150 tis. SHU a tvar jejich plodů je velmi odlišný od typického tvaru Habanera, jedná se o malé bílé plody oválného tvaru připomínající svou velkostí kuličku hroznového vína, bez jakýchkoliv deformací. Oproti tomu varianta Habanero chocolate dosahuje jednu z nejvyšších pálivostí, která sahá až k 600 tis. SHU, její tvar je typickým tvarem Habanera, tedy oválněho tvaru velikost 2-6 cm s lesklým povrchem a řadou zakroucení a deformací. Další velmi známe varianty Habanera jsou Habanero orange, Habanero red, Habanero yellow a další. Zajímavostí je, že křížením Naga Bhut Jolokia a Habanero red, byla vyšlechtěna současně nejpálivější chilli paprička světa Carolina Reaper.

Rostlina Habanera dosahuje výšky mezi 60 - 80 cm, netvoří boční výhony, tak jako tomu je třeba u Naga Bhut Jolokie. Má ráda teplé podnebí s dostatkem slunečního svitu. Habanero má vysoké výnosy plodů chilli papriček a bohatou násadu plodů. Z jedné rostliny, lze během sezóny sklidit i přes 3 kg chilli papriček. Doba zrání plodu je v průměru 40 - 50 dní, proto není potřeba tyto papričky předpěstovávat už v lednu a únoru, ale bohatě stačí začít až v pulce března. I přes rychlejší zrání je třeba Habanera předpěstovat buď ve vyhřívaných sklenících, či pařeništích, nebo pod umělým osvětlením. Nejlépe se hodí pro pěstování ve sklenících, či foliovnících, ale lze je vysadit i do vyvýšeních záhonů. Zde je ovšem potřeba počkat až po zmrzlých mužích, tedy nejlépe v polovině května. Pokud se rozhodnete vysadit Habanera do záhonů, je potřeba počítat s tím, že vegetační doba bude zkrácena podle počasí, zpravidla s příchodem prvních mrazů na přelomu září/října. 

Samotné plody jsou tlustosněné a velmi šťavnaté, proto se dobře hodí na výrobu omáček, na vaření a rovněž se skvělé hodí na nákládání, pro zkušené jedlíky chilli jsou vhodné i k přímé konzumaci. K sušení nejsou tak vhodné, ale i to lze. Pokud se rozhodnete Habanera sušit, je nejlepší je podélně rozkorjit na poloviny a sušit takto otevřené při teplotě do 50°C, tak aby se zachovali veškeré prospěšné látky, chuť i vůně. Habanero má svou charakteristickou vůni i chuť připomínající citrusy. 

 

Habanero lze nalézt i v našem sortimentu. Lze ji u nás ochutnat v naložené, sušené i čerstvé formě, nebo ochutnejte třeba naši omáčku Black betty, přípdaně v kombinaci s těmi nejpálivějšími chilli papričkami světa v pyré Pure Hell