Jalapeno
Chilli paprička Jalapeno [Chalapeňo ] je asi nejznámjěší odrůda chilli papriček vůbec. Jalapena se pěstují po celém světě, nejvíce však v oblasti jižní Ameriky a jihu severní Ameriky. Papričky Jalapeno je známe v mnoha variacích, ať už pálivostí, či barvou, nebo velikosté. Mezi nejznámější vyšlechtěné odůrdy patří např. Mylon, NuMex, Hercules, Summer Heat, Mammoth, Pinata a další. Pálivost těchto chilli papriček se pohybuje v rozmezí od 2 500 až po 10 000 SHU, a proto se tedy Jalapeno řadí mezi méné pálivé chilli papričky.
Jalapeno patří mezi druh Capsicum Annuum (paprika roční). Plody dosahuj délky od 5 - 8 cm, hmotnost jednoho plodu se může lišit v závislosti na odrůdě, v průměru však Jalapena dosahují hmotnosti 20 - 30 g. Jsou velmi šťavnaté a tlustostěné, mají jednu z netlustších dužin ze všech chilli papriček. Jalapena mají v nezralém stavu zelenou barvu, která v průběhu zrání přechází do červené. Specifikem této chilli papričky je to, že se Jalapena sklízejí velmi často zelené, těsně před jejich zbarvením do červené barvy. Je to především proto, že zelené Chalapeňa při zpracování déle vydrží a také mají pevnější strukturu, toto je důležité především při jejich nakládání. Signálem pro sklzeň je když se na plodu začne objevovat žilkování a plody se zbarví se světle zelené do tmavě zelené. Proces postupného praskání plodů je Jalapena velmi známým jevem a je způsoben kombinací několika faktorů. Závažnost trhlin na plodech souvisí se stresem, které utrpěly během fáze rychlého růstu. Velké rozdíly teplot den/noc a přílišná zálivka popraskanost ještě podporuje. Během období rychlého růstu plodů, může také dopomoci vysoká relativní vlhkost (přes noc).
Rostilna chilli papričky Jalapeno dorůsta běžně výšky kolem 60 cm. Bohatě plodí, z jedné rostliny lze během sezóny sklidit přes 3 kg papriček. Paprička Jalapeno je jedna z nejraněšjích odrůd chilli. Plody zrají mezi 30 - 40 dny, zde záleží zda budete papričky sklízet zelené, nebo až v botanické zralosti, kdy se papričky zbarví do červena. Papričky se vysévají zpravidla v půlce března. Velmi rychle klíčí a také rostou. Tuto odrůdu lze pěstovat ve skleníku, foliovníku, ale díky své rannosti se také velmi dobře hodí na polní pěstování v záhonech, případně v květináčích. Ven je přesazujeme vždy až v polovině května, předejdeme tak riziku poškození rostliny přízemními mrazíky, které se občas vyskytují až do půli května.
Plod Jalapena je velmi šťavnatý a s tlustou dužinou. Chuť Jalapena je velmi svěží a má klasickou paprikovou chuť, červené plody se vyznačují sladší chutí a jsou měkkčí. Jednou z nejzámějších posklizňových úprav bývá uzení, červených zralých plodů. Pokud Jalapeno vyudíme, dostává poté název Chipotle. V jazyku nahuatl (nařečí aztéků v oblasti centrálního Mexika) Chipotle znamená uzená chilli paprička, nemusí proto vždy jít pouze o Jalapeno papričky, může se jednat o jakoukoliv chilli papričku, ale nejčastěji se udí práve papričky Jalapeno. Odhaduje se, že z celkové světové produkce Jalapenos, případá přibližně 20 % úrody právě na uzení a výrobu Chipotle, ty se mohou samotným procesem uzení, rovnou i sušit, a nebo se po lehkém vyuzení a částečném vysušnení, nakládají do velmi známého Adobo nálevu. Další veli častné zpracování Chalapeňosek je nakládání buď v celku, nebo krájené na kolečka. Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších receptů z Jalapeňosek je Jalapeno Poppers, kdy se papričky plní sýrem a obalují ve slanině, případně v trojobalu a následně grillují, či smaží. Na sušení tato odrůda není kvůli své tlusté dužině, příliš vhodná, lze toho lépe dosáhnout pokud paprčiky rozkojíte, případně je při uzení perforujete.
Jalapeno chilli paprčiky jsou u nás na e-shopu k nalezení především jako naložené a pak v Jalapeňo salse a chilli omáčce Green Garter. Pokud máte rádi právě uzenou formu Chipotle, tak ji u nás lze nalét v Chipotle salse a dále v BBQ omáčce a chilli omáčce Chipotle s pečeným česnekem. Pro nadšené pěstitele chilli si u nás můžete zakoupit semínka této chilli papričky.
Chilli papričky Jalapños jsou velmi populární, jemně pálivé chilli papričky původem z Mexika.
Chilli papričky Jalapeños jsou velmi populární, jemně pálivé chilli papričky původem z Mexika. Semínka velmi dobře klíčí a rychle rostou. Jalapños je ideální vysévat...
Naložené Jalapeños vypěstované v ČR naložené ve sladkokyselém nálevu.
Greeen Garter Jalapeno chilli omáčka je typickou mexickou salsou verde. Charakterické zelené barvy je v této omáčce dosaženo díky kombinaci Tomatillos, zelených Jalapeňos,...
Lehce pikantní mexická salsa na rajčatovém základu, dochucená kakaem, medem a uzenými papričkami Jalapeño.
V salse Jalapeño můžeme nalézt kousky rajčat, chilli papriček Jalapeño a žluté cibule. Dalšími surovinami, které se používají je čerstvý koriandr a sušený česnek a jiné koření.
Tato omáčka je výborná do marinád, nebo jako příloha k již hotovému masu. Její uzená chuť spolu s melasou vytváří ideální kontrast k rajčatovému základu s citronovou šťávou a...
Pečený česnek je chilli omáčka postavená na základu čerstvých pomerančů, spolu s uzenými papričkami Jalapeño a pečeným česnekem.